Odpowiedzi

2009-10-25T17:19:13+01:00
X-2,3,x-6
[(x-2) +(x-6)] /2 =3
[2x - 8 ] /2 =3
x - 4 =3
x= 3 +4 =7
Odp. x = 7
Mamy x-2 = 7 -2 =5
x-6 = 1
Kolejne wyrazy tego ciągu to: 5,3,1
a1=5 , r = -2
1 5 1
2009-10-25T17:19:51+01:00
X-2,3,x-6 - kolejene wyrażenia c. arytmetycznego

dla ciągu arytmetycznego wiemy że polowa sumy wyrazu pierwszego i trzeciego równa jest wyrazowi drugiemu zatem
3= [x-2 +(x-6)]/2
3=x-4 czyli x=7
a kolejne wyrazy tego ciągu to 5,3,1
koniec;)
1 5 1
2009-10-25T17:34:11+01:00
X-2,3,x-6
3-(x-2)=x-6-3
3-x+2=x-9
-2x=-14
x=7
Kolejne wyrazy tego ciągu to: 7-2,3,7-6
zatem, 5,3,1
2 3 2