Wyłącz czynniki przed nawias ; )}


3xy+3xz=
12x-12=
x²+x=
2x+4y+6z+8a+10z=
½x+½y-½z=
x³+x²+x=
13x-2by+39=
-a+2a=
ab+3ab+7ba=
10xy-20ax-30bx=
ab-a²b+a²b²=
-5xy+15x²+20x²y²=




Prosze zróbcie mi to dobrze ! ; )
potrzebuje to na jutro : (
A tego wcale nie rozumiem ; //

2

Odpowiedzi

2010-03-15T17:14:52+01:00
3xy+3xz=x(3y+3z)
12x-12=12(x-1)
x²+x=x(x+1)
2x+4y+6z+8a+10z=2(x+2y+3z+4a+5z)
½x+½y-½z=0,5(x+y-z)
x³+x²+x=x(x[kw]+x+1)
13x-2by+39=13(x-[jedna-trzynasta]by+3)
-a+2a=a(-1+2)
ab+3ab+7ba=ab(1+3+7)
10xy-20ax-30bx=10(xy-2ax-3bx)
ab-a²b+a²b²=a(b-ab)+ab(ab)
-5xy+15x²+20x²y²=-5x(y-3x)+10xy(xy)

sorry za nawiasy kwadratowe ale nie działają mi indeksy ;((.
2010-03-15T17:20:13+01:00
3xy+3xz=3x(y+z)
12x-12=12(x-1)
x²+x=x(x+1)
2x+4y+6z+8a+10z=2(x+2y+8z+4a)
½x+½y-½z=1/2 (x+y+z)
x³+x²+x=x(x2+x+1)
13x-2by+39=13(x-2/13by+3)
-a+2a=a(-1+2)
ab+3ab+7ba=ab(1+3+7)
10xy-20ax-30bx=10x(y-2a-3b)
ab-a²b+a²b²=ab(1-a+ab)
-5xy+15x²+20x²y²=5x(-xy+3x+4xy2)



mam nadzieję,że pomogłem