Odpowiedzi

2010-03-15T17:25:35+01:00
X = 1/2x + 0,1x + 0,2x + 6
x = 1/2x + 1/10x + 2/10x + 6
x = 5/10x + 3/10x +6
x = 8/10x + 6
x - 8/10x = 6
2/10x=6
x=30
Odp. Na placu zabaw jest 30 dzieci.
62 3 62
2010-03-15T17:26:43+01:00
Dane:
50% dzieci gra w piłkę nożną
10% biega
20% dzieci gra w gumę
reszta dzieci 6
Obliczenia:
50+10+20 =80%
100% - 80% = 20%
6 dzieci to jest 20%
10% = 6 : 2 = 3 dzieci
3 dzieci to 10%
50% = 3 * 5 = 15 dzieci
15 dzieci to 50%
6+6+3+15 = 30 dzieci
razem dzieci 30
Odp.30 dzieci jest na placu zabaw

robilam takie zadanie na lekcji kiedys wiec raczej dobrze XD
104 4 104