Odpowiedzi

2010-03-15T17:43:04+01:00
6 * [-9] = - 54
[-4] * 1/2 = - 2
[-10]*1,5 = - 15
[-2/3]*[-2/5] = 4/15
[-18]:3= - 6
2,2:[-2]= - 1,1
0,8*[-5]= - 4
[-9]*[-2/3]= 6
[-3]:[-1/3]= 9
kiedy mnożysz lub dzielisz dwie liczby ujemne ,to wynik jest dodatni ,a kiedy mnożysz lub dzielisz jedną liczbę ujemną z jedną dodatnią to wynik jest ujemny.
1 5 1
2010-03-15T17:43:27+01:00
6 * [-9]= -54
[-4] * 1/2 = -2
[-10]*1,5= -15
[-2/3]*[-2/5]= 4/15
[-18]:3=-6
2,2:[-2]= -1,1
0,8*[-5]= -4
[-9]*[-2/3]= 6
[-3]:[-1/3]= 1

Prosta zasada: kiedy masz dwa minusy wychodzi Ci plus to znaczy -2^= -2*-2= 4 taki maly dodatek nie ma liczb podniesionych do kwadratu ktorych wynik bylby ujemny.
Gdy mamy jeden minus zawsze zostaje tylko jeden
1 5 1
2010-03-15T17:43:37+01:00
6 * [-9]=(-54)
[-4] * 1/2 =(-2)
[-10]*1,5=(-15)
[-2/3]*[-2/5]=4/15
[-18]:3=(-6)
2,2:[-2]=(-1.1)
0,8*[-5]=(-4)
[-9]*[-2/3]=6
[-3]:[-1/3]=9