Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-15T17:46:28+01:00
9a +5a+ 2a -6a =10 a to akurat jest proste a dalej 6b +7b-3b=10b czyli wynik to 10a + 10 b
dodajesz albo odejmujesz liczby ( jak jest przy a to przy a jak b to b ) i wychodzi wynik

d) 8a -3a -5 -2a +7 = ( tutaj zmiana znaku jezeli jest - przed nawiasem a liczba jest na plusie to zmienia sie na minus a jezeli na minusie to zmienia sie na liczbe na plusie ) = 3a+2
1 5 1
2010-03-15T17:47:34+01:00
B) trzeba dodac te same wyrazy
9a+5a+6b+2a+7b-6a-3b=10a+10b=10(a+b)

d) 8a-(3a+5)-(2a-7)=8a-3a-5-2a+7=3a+2
jesli przed nawiasem jest minus to wtedy przy ich opuszczenie trzeba zmienic znak stojący przy liczbie na przeciwny
1 5 1
2010-03-15T17:48:18+01:00
9a+5a+6b+2a+7b-6a-3b= 10a+10b
Tutaj sumujesz sobie a z a i b z b.
8a - (3a+5) - (2a-7)= 8a - 3a - 5 - 2a + 7 = 3a +2
Jeśli przed nawiasem jest -, to zmieniasz współczynniki i przepisujesz bez nawiasu. Jeśli jest +, to tylko przepisujesz i rozwiązujesz, jak punkcie 1.
1 5 1