Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-03-15T19:26:09+01:00
A)
h=4
h=a pierwiastek z 3 dzielone(kreska ułamkowa)przez 2
4=a pierwiastek z 3 przez 2/*2
8=a pierwiastek z 3
a=8przez pierwiastek z 3 * pierwiastek z 3 przez pierwiastek z 3
a=8 pierwiastek z 3 przez 3

b) Robisz na tej samej zasadzie tylko ze wzoru
P=a(do potegi drugiej)* pierwiastek z 3 przez(kreska ułamkowa) 4
pole=pierwiastek z 3

Więc
1.Podstawiasz pierwiastek z 3 w miejsce gdzie jest litera "p"
2.Pozbywasz się liczby 4 czyli robisz kreske(obok dziłania...taka ukośną) i mnozysz przez 4
3.wychodzi 4pierwiastek z 3 =....i tutaj przepisujesz to co w liczniku
4.teraz pozbywasz sie pierwiastka z 3 czyli robisz tak samo tylko ze zamiast mnozyc dzielisz przez pierwiastek z 3
5.Wychodzi że a=liczba (nie wiem co wyjdzie) przez pierwiastek z 3
6.pozbywasz sie pierwiastka z 3 czyli mnozysz to razy pierwiastek z 3 przez pierwiastek z 3
7wychodzi ci "ta" liczba pierwiastka z 3 przez 3
8.Jak sie da to skracasz liczbe a jak nie to zostawiasz

PS mysle ze pomogłam:)

*-znak mnozenia