Odpowiedzi

2009-10-25T19:19:10+01:00
B-ax/3=-x mnożę stronami przez 3
3b-3ax=-3x
-3ax+3x=-3b
-3x(a-1)=-3b
x=-3b/-3(a-1)
x=b/a-1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-25T19:30:15+01:00
Zakładając, że kreska ułamkowa jest pod całym wyrażeniem (b - ax):

(b - ax) /3 = - x
mnożymy obie strony przez 3, żeby pozbyć się ułamka,
b - ax = - 3x
iksy przerzucamy na jedna stronę:
3x - ax = - b
wyrzucamy x przed nawias:
x(3 - a) = - b
obie strony dzielimy przez wyrażenie przy iksie:
x = - b / (3 - a)


Jeśli kreska ułamkowa jest tylko pod ax, to inaczej:
b - ax/3 = - x
obie strony mnożymy przez 3, by pozbyć się ułamka,
3b - ax = - 3x
iksy przerzucamy na jedna stronę:
3x - ax = - 3b,
iksa bierzemy przed nawias:
x(3 - a) = - 3b
obie strony dzielimy przez wyrażenie przy iksie:
x = - 3b / (3 - a)
1 5 1