Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-15T20:24:47+01:00
DLA JASNOŚCI ZAMIENIAM WSZYSTKO NA UŁAMKI (BEZ CAŁOŚCI)

1. 4/5 + ( - jedna cała i 1/5) : dwie całe i 2/5 + 3/8 * (- jedna cała i 3/5 ) =
= 4/5 + (-6/5) : 12/5 + 3/8 * (-8/5) = 4/5 -1/2 - 3/5 = 1/5-1/2 = 2/10 - 5/10 = -3/10


2. 2/5 - (- dwie całe 1/4 ) * (- 4/5 ) + jedna cała i 2/5 : (-3/5 ) =
= 2/5 - (-9/4) * (-4/5) + 7/5 : (-3/5) = 2/5 - 9/5 - 7/3 = -7/5 - 7/3 = -21/15 - 35/15 = 56/15 = 3 CAŁE I 11/15

w razie pytań zapraszam :)
1 1 1
2010-03-15T20:35:10+01:00
Mam nadzieję że się rozczytasz powodzenia na lekcjach
1 1 1