A) Uczniowie klasy 6a wybraki się na czterodniowy rajd pieszy o długości trasy 40km.Pierwszego dnia uczestnicy rajdu przeszli ¼ całej trasy,a drugiego ⅖tego co zostało .Ile kilometrów zostało im jeszcze do przejścia??
b)ile kilometrów uczniowie przeszli trzeciego dnia ,jeśli w ostatnim dniu pokonali tylko ½ tego,co przeszli drugiego dnia??





Prosze bardzo dokładnie!!!!!!

2

Odpowiedzi

2010-03-15T21:14:56+01:00
A)Długość trasy wynosi 40 km
Idą 4 dni a przeszli 2
pierwszego dnia: 1/4 trasy czyli 1/4 * 40 km = 40/4 = 10 km
drugiego dnia 2/5 tego co zostalo czyli po pierwszym dniu zostalo 40 km - 10 km = 30 km czyli
2/5 * 30km = 60/5 km = 12 km
40 km - 10 km - 12 km = 40 km - 22 km = 18 km
Do przejscia zostalo im 18 km.
b)Skoro czwartego dnia pokonali polowe tego co w drugim dniu to w czwartym dniu przeszli 12 / 2 = 6 km
a skoro po 2 dniu zostalo im 18 km do przejscia a ostatniego przeszli 6 km to 3 dnia przeszli 18 - 6 = 12 km
Licze na naj;]
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-15T21:15:10+01:00
A)
dzień pierwszy:
40km * ¼= 10 km

dzień drugi:
40km-10km= 30km
30km *⅖=12km

Obliczanie ile km jeszcze im zostało:
40km- (10km+12km)=40km -22km= 18km

Odp: Zostało im jeszcze 18km

b)dzień czwarty- ostatni
12km* ½=6km

dzień trzeci
18km-6km=12km

Odp:Trzeciego dna przeszli 12km.