Odpowiedzi

2010-03-15T21:37:12+01:00
X - chłopcy
x + 0,86x = 1.86x

1.86x = 930 |:1.86
x = 500

930 - 500 = 430

Odp. W szkole uczy się 500 chłopców i 430 dziewcząt.
3 4 3
2010-03-15T21:38:15+01:00
930 - liczba uczniów razem
86% wszystkich uczniów stanowią dziewczyny
100%-86%=14% wszystkich uczniów stanowią chłopcy
930*0,86=800 liczba dziewczyn w szkole
930*0,14=130 liczba chłopców w szkole
Odp. W szkole uczy się 800 dziewczyn i 130 chłopców.
1 1 1