Odpowiedzi

2010-03-15T21:40:48+01:00
1)Dodaj sumy i wykonaj redkcję wyrazów podobnych:
a)2a+(3a-2b)=2a+3a-2b=5a-2b
b)-4x+(-2x+4y+1)=-4x-2x+4y+1=-6x+4y+1
c)-6x+(8x-2y+1)=-6x+8x-2y+1=2x-2y=1
2)Wykonaj odejmowanie sum algebraicznych i zredukuj wyrazy podobne:
a)2x-(x+1)=2x-x-1=x-1
b)6a-(-2a-5)=6a+2a+5=8a+5
c)-3x²-(-4x²+x)=-3x²+4x²-x=x²-x
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-15T21:42:23+01:00
Zad.1)
a)2a+(3a-2b)=2a+3b-2b= 2a-b
b)-4x+(-2x+4y+1)=-4x-2x+4y+1= -6x+4y+1
c)-6x+(8x-2y+1)=-6x+8x-2y+1= 2x-2y+1
zad.2)
a)2x-(x+1)=2x-x-1=x-1
b)6a-(-2a-5)=6x+2a+5
c)-3x²-(-4x²+x)= -3x²+4x²-x= x²-x

Mam nadziej, że pomogłam
Pozdrawiam!!!