Firma X zaciągnęła w banku kredyt w wysokości 10000zł. Co roku bank nalicza odsetki w wysokości 10%. Kredyt wraz z odsetkami ma być spłacony jednorazowo po n latach. Na ile lat został zaciągnięty kredyt, jeżeli firma X musiała spłacić 13310zł?

2

Odpowiedzi

2010-03-15T22:23:25+01:00
Kredyt został zaciągnięty na 3 lata, ponieważ:

10000 + (10000*10%) = 10000 + 1000 = 11000
11000 + (11000*10%) = 11000 + 1100 = 12100
12100 = (12100*10%) = 12100 + 1210 = 13310
7 3 7
2010-03-15T22:26:14+01:00
10000*10%= 1000 =>11000 1 rok
11000*10%= 1100 => 12100 2 rok
12100*10%+ 1210 => 13310 3rok

Kredyt został zaciągnięty na 3 lata .
4 4 4