Odpowiedzi

2010-03-16T12:09:19+01:00
2010-03-16T12:09:35+01:00
Cząsteczkowa:
Ca(OH)₂ + 2HNO₃ → Ca(NO₃)₂ + 2H₂O
jonowa:
Ca²⁺ + 2OH⁻ + 2H⁺ + 2NO₃⁻ → Ca²⁺ + 2NO₃⁻ + 2H₂O
jonowa skrócona:
2OH⁻ + 2H⁺ → 2H₂O
2010-03-16T12:31:18+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
Ca(OH)₂ + 2HNO₃---->Ca(NO₃)₂ + 2H₂O
Ca²⁺ + 2OH⁻ + 2H⁺ + 2NO₃⁻ ---->Ca²⁺ + 2NO₃⁻ + 2H₂O
2H⁺ + 2OH⁻ ---->2H₂O