Odpowiedzi

2009-10-25T21:01:06+01:00
X - chlopcy
y- dziewczynki


5/6x + 1/2y = 17
x = y + 6


5/6(y+6) + 1/2y = 17
5/6y + 5 + 3/6y = 17
8/6y = 12 / *(6/8)
y = 9

x = 9 + 6 = 15

15 + 9 = 24

Klasa liczyła 24 uczniów (9 dziewczynek i 15 chłopców)
2009-10-25T21:01:18+01:00
X-liczba chłopców
y-liczba dziewczynek
układ równań:
5/6x+1/2y=17
x-6=y /+6

x=y+6
5/6×(y+6)+1/2y=17
5/6y+5/6×6+3/6y=17
8/6y+5=17 /-5
8/6y=12 /:8/6
y=12×6/8
y=9
x=y+6
x=9+6
x=15

x+y=9+15=24