Odpowiedzi

2010-03-16T14:32:56+01:00
B)2z+t-3z+4t-1 dla z=5 i t=0.1
c)13x-2y+7-9x+y-4+x-3 dla x=o,2,y=-1
d)n do potęgi drugiej+n-7+3n do potęgi drugiej-n-9-n+16 dla n=- jedna druga

2z+t-3t+4t-1 dla z=5 i t=0
2*5+0-3*0+4*0-1
10-1
9

13x-2y+7-9x+y-4+x-3 dla x=o,2,y=-1
13*0,2-2*(-1)+7-9*0,2-1-4+0,2-3
2,6+2+7-1,8-7,8
11,6-9,6
2

n do potęgi drugiej+n-7+3n do potęgi drugiej-n-9-n+16 dla n=- jedna druga
n^2+n-7+3n^2-n-9-n+16
0,5^2+0,5-7+3*0,5^2-0,5-9-0,5+16
0,25+0,5-7+0,75-0,5-9-0,5+16
5,5-0,5-9-0,5+16
-3,5+16
12,5
1 5 1
2010-03-16T14:34:53+01:00
B) 2z+t-3z+4t-1= -z+5t-1= -5+5*0,1-1=-5+0,5-1=-5,5
c) 13x-2y+7-9x+y-4+x-3=5x-y=0,2*5-(-1)=1+1=2
d) n do kwadratu+n-7+3n do kwadratu-n-9-n+16=4n do potęgi trzeciej=2n do potęgi tzreciej

To d) nie wiem czy dobrze ;]
1 5 1
2010-03-16T14:36:41+01:00
B).2z+t-3z+4t-1= 5t-z-1
5*0,1-5-1=0,5-5-1= - 5,5
c) 13x-2y+7-9x+y-4+x-3= 5x-y
5*0,2-(-1)=1+1=2
d). n^2+n-7+3n^2-n-9-n+16=4n^2-n
[ 4*(-½)]^2 -(-½)=16*(-¼)-(-½)=-4-(-½)=-4+½=-3½


...^2 _ to znaczy do potęgi drógiej :)
Mam nadzieję że pomogłem, pozdrawiam :)