1.Ewa pcha sanki z siłą 50 [N] na drodze 20 m, a następnie ma odcinku 10 m pcha je pod górę siłą 100 [N]. Oblicz pracę jaką wykona Ewa.

2. Podczas podnoszenia ciała 1500 [N] na pewną wysokość wykonano pracę 300 [J]. Oblicz tę wysokość.

3. Oblicz jaką pracę wykona siła F równoległa do poziomego toru i przesuwająca ciało o masie 50 kg w czasie t = 15 s.

Proszę o pomoc ;DD

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-16T14:44:49+01:00
1. W1 = 50F * 20m = 1000J
W2 = 100N * 10m = 1000J
W = W1 + W2 = 200J = 2kJ

2.W=F*s, więc s = W/F
s = 1500N /300J = 5m

trzecie dodam później jak przypomne sobie wzór