Zad.1
0,25 doby-ile to godzin ?? ...........
0,005 godziny-ile to sekund ?? .........
0,4 godziny lekcyjnej (45 minut)- ile to minut ?? ..........
zad 2
Odleglosc od domu Bartka do szkoły wynosi 1,2 km. W roku szkolnym jest 190 dni nauki.Ile kilometrow przemierza Bartek w drodze do szkoły i z powrotem w ciagu jednego roku szkolnego ???


POPROSZE o Rozwiazania z OBLICZENIAMI :)
Daje NAJ :D

3

Odpowiedzi

2010-03-16T16:38:34+01:00
0,25 x 24=6 godzin
0,005 x 3600=18s
0,4 x 45minut= 4/10x 45= 18 minut
doba ma 24 godziny
godzina ma 60 minut= 3600 sekund
minuta ma 60 sekund
zad 2.
190 x (2x1,2 km)= 190 x 2,4 km= 456 km
2 3 2
2010-03-16T16:39:41+01:00
Zad.1
0,25 doby-ile to godzin ?? ...........
0,005 godziny-ile to sekund ?? .........
0,4 godziny lekcyjnej (45 minut)- ile to minut ?? ..........

a) 0,25 doby to ¼ z 24 czyli 6 godz
60 sekund * 60 minut = 3600 sekund
3600 * 0,005 = 18 sekund
c) 0,4 godz lekcyjnej to ⅖ z 45 to 18 minut
zad 2
Odleglosc od domu Bartka do szkoły wynosi 1,2 km. W roku szkolnym jest 190 dni nauki.Ile kilometrow przemierza Bartek w drodze do szkoły i z powrotem w ciagu jednego roku szkolnego ???

Jeden dzień = 2 × 1,2 = 2,4 km.

190 × 2, 4 km = 456

odp Bartek przemierza w ciągu roku skzolnego 456 km.
1 5 1
2010-03-16T16:43:21+01:00


1,2+1,2=2,4
2,4x190=456km
1 5 1