1.Na mapie w skali 1:250 000 droga łącząca dwie miejscowości ma dł.19 cm.Oblicz dł. tej trasy w rzeczywistości .Wyraź ją w km.Zapisz obliczenia.

2.Komputer kosztował 3000 zł.Ile bd kosztował ten komputer po dwukrotnej obniżce cen o 15%? Zapisz obliczenia.

3.W 3 kg roztworu znajduje się 6 dag cukru.Jakie stężenie ma ten syrop?

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-16T17:15:33+01:00
Rozwiązanie w załączniku.
2010-03-16T17:21:27+01:00
Zad 1
skala 1:250000
droga w rzeczywistości
19 cm razy 250000 = 4750000 cm = 47500 m = 47,5 km
zad 2
100% - 15% = 85% = 0,85 całości
czyli komputer kosztuje 85% pierwotnej ceny = 3000 zł
pierwsza obniżka
3000 razy 0,85 = 2550 zł
druga obniżka
2550 razy 0,85 = 2167,5 zł
zad 3
3 kg = 300 dag
300 dag = 100%
6 dag = x%
x% = 6 razy 100/300 = 600/300 = 2%
roztwór jest 2%
2010-03-16T17:21:33+01:00
Zad 1 )

1 cm - 2,5 km

2,5 * 19 = 47,5 km

W rzeczywistości odległość wynosi 47,5 km
zad2)

3000*0,85=2550
2550*0,85=2167,5 [zł]
Odp: Po dwukrotnej obniżce będzie kosztował 2167,5zł.

zad 3)
3kg=300dag
Cp=(ms/mr)*100%
Cp=(6/300)*100%
Cp=2%