1. Szklanka i spodek kosztuje 2,20zł. Szklanka jest o 2zł droższa od spodka. Ile kosztuje szklanka, a ile spodek? ;*

2.W pewnym trójkącie jeden z kątów jest cztery razy mniejszy od drugiego i o 60 stopni mniejszy od trzeciego kąta. Jaki to trójkąt?

2

Odpowiedzi

2010-03-16T17:09:48+01:00
Szklanka kosztuje 4.20 a spodek 2.20
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-16T17:09:53+01:00
1. szklanka+spodek = 2,20 zł
szklanka y=x+2
spodek=x

y=x+2
x+x+2=2,2

2x=2,2-2
2x=0,2
x=0,1 zł
y=x+2=0,1+2=2,1 zł

szklanka+spodek = 2,20 zł
szklanka y=x+2=2,1 zł
spodek=x=0,1 zł

Spr.
x+y= 0,1+2,1=2,2 zł
Odp.
Szklanka kosztowała 2,1 zł, a spodek 0,1 zł.
pozdrawiam:)

2.

x - jeden kąt
4x - drugi kąt
x + 60° - trzeci kąt
równanie
x + 4x + x + 60 = 180
6x = 180 - 60 = 120
x = 120/6 = 20°
4x = 24 razy 4 = 80°
x + 60 = 20 + 60 = 80°

odp
jest to trójkąt równoramienny
3 3 3