Zad.1
Lodówka kosztowała 1150zł. Po podwyżce kosztuje 1426 zł. O ile % wzrosła jej cena?

Zad.2
Za 150 biletów zapłacono razem 2320 zł. Bilety dla dorosłych były po 16 zł a dla dzieci o 25% tańsze. Ile było biletów dla dorosłych i ile dla dzieci?

Proszę szybko muszę mieć to na jutro...

3

Odpowiedzi

2010-03-16T17:38:05+01:00
P-ilość procent
1150 + p/100 * 1150 = 1426 //-1150
p/100*1150 = 276 //*100
1150 * p = 27600 // :1150
p = 24



bilety dla dzieci : 16 - 25% * 16 = 16 - 0,25*16 = 16-4 = 12
ilość biletów dziecięcych : x
ilość biletów dorosłych : y
x+y=150 stąd x = 150 - y
16 y + 12 x = 2320
podstawiam za x to co wyznaczylam wyżej
16 y + 12 (150-y) = 2320
16y + 1800 - 12 y = 2320 //-1800
4 y = 520
130 = y

zatem x=150 - y = 150 - 130 = 20

biletów dzieci : 120, dorosłych : 20
2010-03-16T17:43:49+01:00
1.
1150 -100%
1426 - x%
x=1426*100/1150=124%
124-100=24
cena wzrosła o 24%
2.
150 bil - 2320 zł
100% - 16
75% - x
x=16*75/100=12

x+y=150
12x+16y=2320

x=150-y
1800-12y+16y=2320

x=150-y
4y=520

x=150-y
y=130

x=20
y=130

dla dzieci - 20
dla dorosłych 130
2010-03-16T17:44:22+01:00
1)
100%-1150
x%-1426
układ równań
x=142600/1150
x=124
124%-100%=24

2)
150biletów-2320zł
dorosły 16zł
dzieci 12zł
x-dzieci i y-dorośli
x+y= 150
12x+16y=2320
układ równań
wychodzi że
y=130
x=20