Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-17T18:39:11+01:00
X - długość pierwszej części
y - długość drugiej części
z - długość trzeciej części
Otrzymujemy układ równań:
x+y+z=9²/₈
x+(1/8)=y
y+(1/8)=z

x+y+z=74/8
x=y-(1/8)
z=y+(1/8)

8x+8y+8z=74
8x=8y-1
8z=8y+1

Wstawiamy dwa ostatnie równania do pierwszego, otrzymując:
8y-1+8y+8y+1=74
24y=74
y=74/24
Wtedy:
x=y-(1/8)=(74/24)-(1/8)=71/24
z=y+(1/8)=(74/24)+(1/8)=77/24

Sprawdzamy:
x+y+z=(71+74+77)/24=222/24=74/8

Długości poszczególnych części deski to: 71/24, 74/24 i 77/24.