Głownym składnikiem mąki ziemniaczanej jest .... . To cukier złożony wykorzystywany przez organizm jako źródło .... . Obecność skrobi można wykryć za pomocą jodu zawartego w jodynie. Zabarwia on skrobię na .... . Skrobia podczas trawienia, pod wpływem enzymów i odpowiedniej temperatury, rozpada sie na .... .

4

Odpowiedzi

2009-10-26T14:51:44+01:00
1) skrobia
2) energii
3) niebiesko
4) maltozę i glukozę
1 5 1
2009-10-26T14:53:21+01:00
Głownym składnikiem mąki ziemniaczanej jest SKROBIA . To cukier złożony wykorzystywany przez organizm jako źródło ENERGII . Obecność skrobi można wykryć za pomocą jodu zawartego w jodynie. Zabarwia on skrobię na CIEMNO NIEBIESKO . Skrobia podczas trawienia, pod wpływem enzymów i odpowiedniej temperatury, rozpada sie na MALTOZĘ i GLUKOZĘ .
1 5 1
2009-10-26T15:48:02+01:00
Skrobia ziemniaczana
energi
kolor niebieski
cukry proste
2 5 2
2009-10-27T09:40:20+01:00
Głownym składnikiem maki ziemiaczanej jest SKROBIA. To cukier złożony wykorzystywany przez organizm jako żródło ENERGII.Obecność skrobi mozna wykryć za pomocą jodu zawartego w jodynie. żabarwia on skrobię na niebiesko . Skrobia podczas trawienia , pod wpływem enzymów i odpowiedniej temperatury, rozpada się na glukozę. TO SĄ PRAWIDŁOWE ODPOWIEDZI
1 5 1