A) Średnia długość kroku iwony wynosi 60cm. Ile kroków wykonała Iwona podczas spaceru o długości 2,7km?
b) cena 1m do kwadratu działki rekreacyjnej wynosi 22zł.Ile kosztuje działka o powierzchni 15arów?
c)w polsce produkuje się około 400 000t jaj kurzych rocznie, jedno takie jajo waży około 55g.Ile jaj produkowanych jest co roku w polsce? wynik podaj na mld sztuk.
d) jezioro śniadrwy ma powierzchnie 10 660ha, a morze kaspijskie ma powierzchnie 371 000km kwadratowych.Ile razy większe jest morze kaspijskie od jeziora śniadrwy?
e) w opakowaniu znajduje się 50drażetek witaminy C, a każda waży 0,1g.Ile opakowań można wypełnić zapasem drażetek o wadze 1 t?

Z GÓRY DZIĘKI :);))

1

Odpowiedzi

2010-03-16T21:31:14+01:00
A)
Długość kroku Iwony - 60 cm
dystans spaceru - 2,7 km = 2700 m = 270000 cm
270000: 60= 4500
Odp. Wykonała 4500 kroków

b)
1ar = 100m²
15 × 100 = 1500m₂
22 × 1500= 33000zł

c)
odp. w treści "W Polsce produkuje się około 400 000 jaj kurzych rocznie" =0,4mln=0,0004mld

d)
J. Śniardwy:
1ha=100m × 100m=10000m²
10660ha=10660×1ha=10660×10000m²=106 600 000m²

M.Kaspijskie:
1km²=1km×1km=1000m×000m=1000 000m²
371000km²=37000×1km²=371000×1000000m²=371000000000m²

371 000 000 000:106 600 000=3480,3

e)
1t = 1000kg =1000000g = 10 000 000 drażetek
10 000 000/50 = 200 000opakowan
50 drażetek waży 50*0,1g=5g

sprawdzenie:
1 opakowanie = 5g
1t = 1000kg = 1000*1kg = 1000*1000g = 100 000 0g
1000 000:5=200 000

Odp. Można wypełnić 200 000 opakowań drażetkami
1 2 1