Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-19T13:49:53+01:00
1 kwas mrówkowy:
- bezbarwna ciecz
-dobrze rozpuszcza się w wodzie, więc ulega dysocjacji jonowej:
HCOOH+H₂O→H⁺ + HCOO⁻
- ma właściwości parzące
-jest palny
-ma ostry, duszący zapach
-substancja trująca
-najmocniejszy kwas karboksylowy
- reaguje z aktywnymi metalami, tlenkami metal, z zasadami i solami kwasów słabych tworząc sole zwane mrówczanami

kwas octowy:
-bezbarwna ciecz(100% zwany jest kwasem lodowatym)
-powstaje w wyniku fermentacji octowej:
C₂H₅OH+O₂+bakterie octowe→ CH₃COOH+ H₂O
wino(etanol) wino kwaśnieje wino rozcieńcza się
- ma charakterystyczny ostry zapach
-smak kwaśny
-dobrze rozpuszcza się w wodzie, czyli ulega dysocjacji jonowej:
CH₃COOH+H₂O→H⁺ + CH₃COO⁻
- reaguje z aktywnymi metalami, tlenkami metali, zasadami tworząc sole zwane octanami

2. KWAS STEARYNOWY:
C₁₇H₃₅COOH+26O₂→18CO₂+18H₂O
C₁₇H₃₅COOH+17O₂→18CO+18H₂O
C₁₇H₃₅COOH+8O₂→18C+18H₂O

KWAS OLEINOWY:
2C₁₇H₃₃COOH+52O₂→36CO₂+34H₂O
2C₁₇H₃₃COOH+34O₂→36CO+34H₂O
2C₁₇H₃₃COOH+16O₂→36C+34H₂O

KWAS PALMITYNOWY:
C₁₅H₃₁COOH+23O₂→16CO₂+16H₂O
C₁₅H₃₁COOH+15O₂→16CO+16H₂O
C₁₅H₃₁COOH+7O₂→16C+16H₂O

3.2CH₃COOH+CaH₂→Ca(CH₃COO)₂+2H₂
3 5 3