Odpowiedzi

2009-03-21T12:36:11+01:00
F=a*m
m=F/a
m=2/6=1/3kg
AX=Fx/m
AX=4/0,333=12m/s^2
3 2 3
2009-03-21T12:37:31+01:00
A=F/m (jeden z wzórów na przyspieszenie)
a - przyspieszenie
F - sila
m - masa
Możemy odrazu zauważyć, że wartość przyspieszenia bedzie wprost proporcjonalna do działającej siły, ale jeśli nie wierzymy to sprawdzamy :

a=F/m =>m=F/a
m=2/6
m= 1/3kg

Teraz w przypadku, gdy siła będzie równa 4N

a=F/m
a= ?
F=4N
m= 1/3kg

a=F/m
a=4/(1/3)
a= 4*3
a=12 m/s


Tak więc przyspieszenie się po dwoi (uzyska ona 12m/s) można to zauważyć odrazu, po wzroście siły, a można wyprowadzić to tak jak ja to zrobiłem.

Pozdrawiam
Matax™
6 3 6