1.Cztery jednakowe puszki oklejono taśmą.Każda puszka ma średnicę długości 5cm.Jaką co najmniej długość musi mieć taśma?

2.Samochód osobowy jedzie z prędkością 60km/h.Koło samochodu ma średnicę 60cm.Ile pełnych obrotów wykonuje to koło w ciągu minuty?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-16T19:10:27+01:00
1.obw.=2pi*r
2*3,14*5=31,4cm
31,4*4=125,6cm
co najmniej 125,6cm taśmy
2.60km/h=1km/min.
obw=2pi*r=60*3,14=188,4m
1000/188,4=w przybliżeniu 5 pełnych obrotów