Trzy litry wody rozlano do prostopadłościennych pojemników o wymiarach 5cm x 5cm x 10cm, wypełniające je do 4/5 wysokości.
a) Jaka jest pojemność jednego pojemnika ?
b) Ile napoju nalano do każdego z tych pojemników ?
c) Ile było pojemników ?

PROSZE O NAPISANIE OBLICZEŃ I DOKŁADNYCH ;]

2

Odpowiedzi

2010-03-16T19:16:58+01:00
Zad.1
V=a*a*a
V=25*25*25=15625dm sześciennych
1dm sześcienny = 1l
15625dm sześciennych = 15625 litrów
Proszę czekać...

Zad.2
50cm=5dm
30cm=3dm
60cm=6dm

V1=5*3*3=45dm sześciennych
V2=5*3*6=90dm sześciennych

70l<90l
70 litrów zmieści się tylko w drugim akwarium
Zad.3
V pudełka > 1000cm sześciennych=1dm sześciennemu
Ppodstawy=8*8=64cm kwadratowych
1000/64=15,625
15,625~16
Musi mieć minimum 16cm
2010-03-16T19:19:07+01:00
A) 5cm x 5 cm x 10 cm = 250 cm(3)

b) 250*4/5=200 [cm(3)]

c) 3l=3000cm(3)
3000:200=15