Zad.1a) W ciągu godziny w myjni można umyć pięć samochodów. Ile czasu potrzeba na umycie w tej myjni 125 samochodów?
b) Umycie samochodu kosztuje 16zł, z czego 13zł pochłaniają koszty działalności myjni, a reszta to zysk. Jaki zysk przyniesie umycie 125 samochodów?
c) Ile samochodów należałoby umyć, aby zysk wyniósł co najmniej 2000 zł? Ile czasu zajmie umycie tylu samochodów?

Zad.2
Za 15 kompletów dresów i 24 piłki szkoła zapłaciła 3069 zł. Jedna piłka kosztowała 56 zł. Ile kosztował komplet dresów?
Dzieki ;)

2

Odpowiedzi

2010-03-16T19:26:03+01:00
Zad.1
a)125/5= 25 h

b)3zł*125= 375zł

c) 2000zł /3zł= 667 samochodów

1h= 5samochódów
x= 667 samochodów
5x=667 /:5
x= 133,4h = 133,5h =133 h 30min.
Umycie tych samochodów zajmuje ok. 113h i 30min.

zad.2
24*56zł= 1344zł -cena za wszystkie piłki
3069zł-1344zł= 1725zł -cena za wszystkie komplety dresów
1725zł/15= 115zł - cena za jeden komplet dresów
Odp: Komplet dresów kosztował 115zł

Mam nadzieje, że pomogłam
Pozdrawiam :-) !!!
2010-03-16T19:38:02+01:00
Zadanie 1:
a:
1-5
x-125

1*125 / 5 = 25
Odp: Do umycia 125 samochodów potrzeba 25 godzin

b:
16-13=3
3*125=375
Odpowiedz: Po umyciu 125 samochodów zysk wynosi 375 zł

c:
2000:3=667
1-5
x-667

1*667/5 = 133
Odp: Aby zysk wynosił 2000 zł należy umyć 667 samochodów i zajmie to około 133 godzin.

Zadanie 2:
15x + 24*56=3069
15x + 1344 = 3069 / -1344
15x = 1725
x = 115
Odpowiedz: Komplet dresów kosztował 115 zł