Odpowiedzi

2010-03-16T19:39:36+01:00
Rozpuszcza się w wodzie ,Ciało stałe , słony posmak Zastosowanie: Jako przyprawa do warzyw oraz potraw
1 2 1
2010-03-16T19:46:56+01:00
Nazwa chemiczna - chlorek sodu
nazwa zwyczajowa : sol kuchenna

* NaCl (sól kuchenna) - jest podstawowym zródłem sodu i chloru w przemyśle. Chlorek sodu jest również dodatkiem do potraw. Spożywany zapewnia właściwy skład płynów ustrojowych w organizmach żywych

*jest używana bardzo często w kuchni, np. do przyprawiania potraw i konserwowanie żywności, stąd nazwa - sól kuchenna;
*w zimie używa się jej do posypywanie jezdni w celu uniknięcia oblodzenia, ponieważ dodanie soli do wody powoduje obniżenie jej temperatury krzepnięcia;
*zastosowanie znajduje również w przemyśle garbarskim i szklarskim;
jako substrat do otrzymywania innych związków sodu;
*kąpiel w morzu może mieć działanie lecznicze, w przypadku dużego stężenia soli w wodzie morskiej;
*jest ona również potrzebna do życia - każdy człowiek potrzebuje jej 5 gr. dziennie (kromka chleba), jednak nadmierne stosowanie prowadzi do chorób nerek.
1 5 1