A) Uczniowie kl VI wybrali się na czterodniowy rajd pieszy o długości trasy 40 km. Pierwszego dnia uczestnicy rajdu przeszli ¼ całej trasy, a drugiego ⅖ tego co zostało. Ile kilometrów zostało im jeszcze do przejścia?
b)Ile kilometrów uczniowie przeszli trzeciego dnia, jeśli w ostatnim dniu pokonali tylko ½ tego, co przeszli drugiego dnia?
ODPOWIEDŹ POTRZEBNA SZYBKO!!! HEEEELLLPP!!!!

3

Odpowiedzi

2010-03-16T20:03:56+01:00
¼*40=10-1 dzien

⅖*(40-10)=⅖*30=12-2 dzien

40-(10+12)=18-tyle im

18-(½*12)=18-6=12-3 dzien
2010-03-16T20:05:34+01:00
A) 40km X ¼ - = 10km -> trasa przebyta pierwszego dnia
(40km - 10 km) X ⅖ = 30km X ⅖ = 12km -> -||- drugiego dnia
b) 12km : 2 = 6km -> -||- czwartego dnia
40km - 10km - 12km - 6km = 12km -> -||- trzeciego dnia
2010-03-16T20:12:26+01:00
A)40:¼=10-pierwszy dzień rajdu
40-10=30
30:⅖=6-2 dzień rajdu
30+6=36
40-36=4
b)6:2=3
3+36=39
40-39=1-trzeci dzień rajdu

dasz naj?