Pan listonosz kupił atlas , słownik i encyklopedie. Atlas kosztował 52,80 zł . Słownik był 2 razy tańszy od atlasu . Encyklopedia kosztowała tyle co atlas i słownik razem .Ile złotych kosztowała encyklopedia? . Ile złotych reszty otrzymał pan , jeśli za zakupy zapłacił banknotem dwustuzłotowym(200)

3

Odpowiedzi

2010-03-16T20:49:27+01:00
Atlas-52,80zł
słownik-52,80zł:2=26,40zł
encyklopedia-52,80zł+26,40zł=79,20zł
200zł-(52,80zł+26,40zł+79,20zł)=200zł-158,40zł=41,60zł-reszta
1 5 1
2010-03-16T20:51:49+01:00
Cenę Atlasu oznaczamy jako x. Cena Słownika wynosi 1/2 x. Cena Encyklopedii 1,5x. x=52,80
Cena słownika 0,5*52,80=26,40
Cena Encyklopedii 26,40+52,80=79,20
Jaką resztę uzyska z banknotu 200 zł.
79,20*2(encyklopedia kosztuje tyle co słownik i atlas razem)
158,4. 200-158,4=41,6
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-16T20:53:03+01:00
Pan listonosz kupił atlas , słownik i encyklopedie. Atlas kosztował 52,80 zł . Słownik był 2 razy tańszy od atlasu . Encyklopedia kosztowała tyle co atlas i słownik razem .Ile złotych kosztowała encyklopedia? . Ile złotych reszty otrzymał pan , jeśli za zakupy zapłacił banknotem dwustuzłotowym(200)
52,80 zł - cena atlasu
1/2*52,80 zł = 26,40 zł - cena słownika
52,80 zł + 26,40 zł = 79,20 zł - cena encyklopedii

Obliczam koszt atlasu, słownika i encyklopedii
52,80zł + 26,40 zł + 79,20 zł = 158,40

Obliczam reszte z 200 zł

200 zł - 158,40 zł - = 41,60 zł

Odp. Encyklopedia kosztowała 79,20 zł.Z 200 zł zostało 41,60 zł reszty
1 5 1