Odpowiedzi

2010-03-16T21:09:41+01:00
Składniki na ciasto:

* 3 szklanki mąki
* 1 stołowa łyżka masła
* 1/2 stołowej łyżki soli
* 1 szklanka wrzącej wody

Składniki na farsz:

* 0,5 kg jagód

Jagody wymieszać z 3 łyżkami cukru. Do przesianej przez sito mąki dodać żółtka, wodę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, każdą osobno rozwałkować na placek. Szklanką formować kółeczka, na środek każdego kłaść po łyżeczce nadzienia z jagód. Skleić widelcem. Gotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, zagotować 2 minuty, odcedzić i polać obficie gęsta śmietaną.Posypać cukrem do smaku.

po niemiecku:

Zutaten für Kuchen:

* 3 Tassen Mehl
* 1 Esslöffel Butter
* 1 / 2 Teelöffel Kochsalz
* 1 Tasse kochendem Wasser

Zutaten für die Füllung:

* 0,5 kg Beeren

Beeren gemischt mit 3 EL Zucker. Durch ein Sieb gesiebt, um Mehl, Eigelb, Wasser und einer Prise Salz. Teig kneten. Teile sie in 3 Teilen, die jeweils individuelle PIN auf dem Kuchen. Glas zu bilden Kreise, die Mitte jeder legte einen Löffel mit Beeren gefüllt. Kleber mit einer Gabel einstechen. Kochen in leicht gesalzenem Wasser. Wenn die Knödel fließen an die Oberfläche, 2 Minuten kochen, abtropfen lassen und reichlich gießen dicken śmietaną.Posypać Zucker abschmecken.
6 4 6
2010-03-16T21:16:43+01:00
Składniki na ciasto:
-3 szklanki mąki
-1 stołowa łyżka masła
-1/2 stołowej łyżki soli
- jedna szklanka gorącej wody

Składniki na farsz:
-0,5 kg jagód

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zalać wrzącą wodą i wymieszać, gdy ciasto przestygnie wymieszać ręką aż zrobi się elastyczne. Wykroić szklanką kółka i kłaść do środka jagody- mocno skleić brzegi.
Gotować w posolonej wodzie ok 5-9 min, gdy wypłyną na wierzch znaczy że są ugotowane.
Pierogi można polać śmietaną z cukrem.
3 1 3