Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-16T21:28:33+01:00
A) -1² +(-1) - 1= 1 - 1 -1 = -1
b) 2(10 +4) = 2* 14= 28
c) 1 - 2 +2= 1 - tu nie ma y
4 5 4
2010-03-16T21:32:31+01:00
1.
a) -1² + (-1) - 1 = 1 + (-1) - 1 = -1
b) 2(10 + 4) = 20 + 8 = 28
c) 1 - 2 + 2 = 1 (tutaj nie ma y)

2. Podnosząc liczbę parzystą do kwadratu i dodając ją samą, zawsze otrzyma się liczbę parzystą, ponieważ podnoszenie do kwadratu to n * n (dodając n jest ciągle parzysta), np. 6 * 6 + 6 = 42.
Podnosząc liczbę nieparzystą do kwadratu i dodając ją samą zawsze otrzymamy liczbę parzystą, ponieważ podnoszenie do kwadratu to n * n, ale wtedy liczba nieparzysta pozostanie nieparzystą, lecz dodając n stanie się ona parzysta, np. 3 * 3 + 3 = 9 + 3 = 12.