Rozwiąż równania:
a)4x+3=11

b)2x-9=12

c)6x+4=2x+3

d)5x+5x+3x=4x+1

e)10x-3-2x=3x-13+2x

f)11-6y=2y-15+7y+26

g)3-5z=2-3z

h)1-4x+5+2x=7-2x

i)9-2m=5-2m

j)3x+5-7x=2-4x+3

k)x-4+9-6x=6x-6

l)10n-3-2n=3n-13+2n

ł)4x-3+2x=8x-3

m)6r-4-3r=3r+10+4r

n)3-5y-8y+4+4y=25

o) -16+15x+4x-22=8x-27

r) 5r-3+2r=4r+9-r

s) 3x-2+5x=4x+8-x

t)4t-18+7t=3+9t-15

u) 8z-13+7=15z+9

w) -6w+13-2w=13-5w+15

z) 7z+6+4z=9-2z+10


Prosze o szybkie i prawidłowe rozwiazanie wszystkich równań.. Daje naj;**

3

Odpowiedzi

2010-03-16T22:48:18+01:00
A)4x+3=11
4x=11-3
4x=8|:4
x=2

b)2x-9=12
2x=12=9
2x=21:2
z=10,5
c)6x+4=2x+3
6x-2x=3-4
4x= -1 |:4
x= -0,25
d)5x+5x+3x=4x+1
5x+5x+3x-4x=1
9x=1|:9
x= 1/9

e)10x-3-2x=3x-13+2x
10x-2x-3x-2x= -13+3
3x= -10 |:3
x= -0,(3)

Tylko tyle zdązyłem
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-16T23:12:48+01:00
A)4x+3=11
4x=11-3
4x=8/:4
x=2

b)2x-9=12
2x=12+9
2x=31/:2
x=15,5

c)6x+4=2x+3
6x-2x=3-4
4x=-1/:4
x=-0,25

d)5x+5x+3x=4x+1
13x-4x=1
9x=1 /:9
x=1/9

e)10x-3-2x=3x-13+2x
8x-5x=3-13
3x=-10 /:3
x=-3 1/3

f)11-6y=2y-15+7y+26
-6y-9y=11-11
-15y=0 /:-15
y=0

g)3-5z=2-3z
-5z+3z=2-3
-2z=-1 /:-2
z=1/2

h)1-4x+5+2x=7-2x
-2x+2x=7-6
0=1
równanie sprzeczne

i)9-2m=5-2m
-2m+2m=5-9
0=-4
równanie sprzeczne

j)3x+5-7x=2-4x+3
-4x+4x=5-5
0=0
równanie tożsamościowe

k)x-4+9-6x=6x-6
-5x-6x=-6+5
-11x-1 /:-11
x=1/11

l)10n-3-2n=3n-13+2n
8n-5n=-13+3
3n=-10 /:3
n=-3 1/3

ł)4x-3+2x=8x-3
6x-8x=-3+3
-2x=0 /:-2
x=0

m)6r-4-3r=3r+10+4r
3r-7r=10+4
-4r=14 /:-4
r=-3 1/2

n)3-5y-8y+4+4y=25
-9y=25-7
-9y=18 /:-9
y=-2

o) -16+15x+4x-22=8x-27
19x-8x=-27+38
11x=11 /:11
x=1

r) 5r-3+2r=4r+9-r
7r-3r=9+3
4r=12 /:4
r=3

s) 3x-2+5x=4x+8-x
8x-3x=8+2
5x=10 /:5
x=2

t)4t-18+7t=3+9t-15
11t-9t=-12+18
2t=6 /:2
t=3

u) 8z-13+7=15z+9
8z-15z=9+6
-7z=15 /:-7
z=-2 1/7

w) -6w+13-2w=13-5w+15
-8w+5w=28-13
-3w=15 /:-3
w=-5

z) 7z+6+4z=9-2z+10
11z+2z=19-6
13z=13 /:13
z=1
1 5 1
2010-03-16T23:23:51+01:00
A)4x+3=11
4x=8 |:4
x=2
b)2x-9=12
2x=21 |:2
x=10,5
c)6x+4=2x+3
6x-2x=3-4
4x=-1 |:4
x=-1/4
d)5x+5x+3x=4x+1
13x-4x=1
9x=1 |:9
x=1/9
e)10x-3-2x=3x-13+2x
8x-5x=-13+3
3x=-10 |:3
x=-10/3
f)11-6y=2y-15+7y+26
-6y-9y=11-11
-15y=0
y=0
g)3-5z=2-3z
1=2z |:2
1/2=z
h)1-4x+5+2x=7-2x
-1=0
brak rozwiązania (równanie sprzeczne
i)9-2m=5-2m
4=0 brak rozwiązania (równanie sprzeczne
j)3x+5-7x=2-4x+3
0=0 równanie tożsamościowe - dla każdego x należącego do R
k)x-4+9-6x=6x-6
-11x=-11
x=1
l)10n-3-2n=3n-13+2n
3n=-10
n=-10/3
ł)4x-3+2x=8x-3
-2x=0
x=0
m)6r-4-3r=3r+10+4r
-4r=14
r=-14/4
n)3-5y-8y+4+4y=25
-9y=18
y=-2
o) -16+15x+4x-22=8x-27
11x=11
x=1
r) 5r-3+2r=4r+9-r
4r=12
r=3
s) 3x-2+5x=4x+8-x
5x=10
x=2
t)4t-18+7t=3+9t-15
2t=6
t=3
u) 8z-13+7=15z+9
-7z=15
z=-15/7
w) -6w+13-2w=13-5w+15
-3w=15
w=-5
z) 7z+6+4z=9-2z+10
13z=13
z=1