1...Wśród 2200 osób znajdujących się na pokładzie Tytanica byli pasażerowie podróżójący 1,2 i 3 klasą oraz załoga. pasażerów 1 klasy łącznie z członka mi załogi było 3 razy więcej niż pasażerów klasy2. Pasażerów 2 klasy było o 550 mniej niż pasażerów klasy 3. jeśli przez x oznaczymy liczbę pasażerów 2 klasy, to jakie będzie równanie odpowiadające treści zadaniu???

2...Tytanic mógł rozwinąć prdkość 24 węzłów, czyli 44,4km/h. oznacza to że 1 węzeł odpowiada prędkości około
a] 20,4km/h
b]24km/h
c]1,85km/h
d]0,54 km/h
Proszę o rozwiązanie liczbowe a nie podanie odpowiedzi

3...Lód ma o 10% większą obietość od wody, z której powstał. ile wody otrzymamy po stopnieniu się 11dm³ lodu?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-16T23:35:39+01:00
Zad1
dane:
klasa 1=3x
klasa 2=x
klasa 3= x+550
razem=2200
3x+x+x+550=2200 /-550
5x=1650 /:5
x=330 -w klasie 2
w kl1=3 *330=990
w klasie 3=330+550=880
sprawdzamy
990+330+880=2200
zgadza się z warunkami zadania
zad2
44,4km/godz-------24węzły
xkm/godz----------1węzeł
x=44,4km/godz:24=1,85km/godz
odp:C
zad3
11dm3lodu---------110%
xwoda---------------100%
x=11 dm3 *100% /110%
x=10dm3