Odpowiedzi

2010-03-17T07:11:37+01:00
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-17T07:12:46+01:00
80-ilość opakowań makaronu
80-15=65 -ilość opakowań ryżu
5.50 - cena jednego opakowania makaronu
4.2 -cena jednego opakowania ryżu
5% -wysokość rabatu
x-koszt zakupów

x= 95 % z (80 * 5.5 + 65 *4.2 )
x= 0.95 * (440+273)
x= 677.35 zł

Odp. Zakupy kosztowały 677 zł i 35 groszy .

Liczę na naj.;)
2010-03-17T07:13:03+01:00
80*5,5=440zł
80-15=65 opakowań ryżu
65*4,2=273zł
440+273=713zł
5% liczby 713 = 35,65
713-35,65=677,35 zł

Odp. Szkoła zapłaciła 677,35zł.