1.Samochód Jana zużywa 6,5 litrów paliwa na 100 km. Jeden litr paliwa kosztuje
4,80 zł. Jan zamierza pojechać samochodem z domu do stadniny oddalonej
o 40 km. Oblicz, ile będzie kosztowało paliwo na przejazd z domu do stadniny
i z powrotem.
Zapisz obliczenia i uzupełnij odpowiedź.

Odpowiedź: Paliwo na przejazd w obie strony będzie kosztowało .................... zł.

Zad2.

W pewnym momencie cień Agaty był 2,5 razy dłuższy niż jej wysokość. Jaką
długość miał jej cień, jeśli Agata ma 164 cm wzrostu? Długość cienia wyraź
w metrach.
Zapisz obliczenia.


2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-17T13:06:02+01:00
1. 100km-----------6.5l
40km----------x
x= 6.5*40/100
x=260/100=2,6l
samochód spali 2.6l na 40 km

2,6l*4,80zł=12,48zł w jedną stronę

12,48*2=24,96zł-cena paliwa w dwie strony
2.
164cm=1,64m
1,64*2,5=4,1m -długość cienia
  • Użytkownik Zadane
2010-03-17T13:09:54+01:00
6,5-100km
0,65-10km
0,65 * 4=2,60
2,60-40km
2,60 * 4,80=12,48
12,48 * 2=24,96

Odp.Paliwo będzie kosztowało 24,96 zł.


164cm=1,64m
1,64 * 2,5=4,1m