Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-17T13:31:02+01:00
A) 3x + 1 dla x=-1
3*(-1) + 1 = -3 + 1 = -2

b) 5-2x dla x=1
5 - 2 * 1 = 5 - 2 = 3

c) a (2a+1) dla a=1
1 (2 * 1 + 1) =1(2 + 1) = 1 + 3 = 4

d) s kwadratowe -1 dla s=-3
-3² - 1 = -3 * (-3) - 1 = 9 - 1 = 8

e) 2(x-y) dla x=-3, y=4
2(-3 - 4) = 2(-7) = 2 * (-7) -14

f) a+1-4b dla a=-6, b=¾
-6 + 1 - 4*¾ = 5 - 3 = 2

Mam nadzieję że pomogłam :)
P.S. * - taka gwiazdka to znak ,,razy"
1 5 1
2010-03-17T13:33:09+01:00
A) 3 * (-1) +1= -3 +1=-2
b)5 -2 *1=5-2=3
c)a(2a+1)=2a do kwadratu+1a=3a do kwadratu=3*1do kwadratu=3
d)s kwadrat - 1=9-1=8
e) 2(-3-4)=2*(-3) - 2*4=-6-8=-14
f)-6 +1-4* trzy czwarte=-6+1-3=-8
1 3 1