1. Za 5 lat ojciec bedzie cztery razy straszy od syna i razem bedą mieli 55 lat. Ile lat ma obecnie każdy z nich?

2. Za 10 lat ojciec z synem beda mieli razem 100 lat. Przed 10 laty syn był cztery razy młodszy od ojca. Ile lat ma obecnie kazdy z nich.

3.Rowerzysta przejechał dorge 30 km w czasie 1,5 h. w jakim czasie przejedzie tę droge, gdy jego prędkść wzrośnie o 5km/h?

4. Pieszy porusza się z prędkością 1,5 m/s. W jakim czasie, poruszając się z tą samą prędkością, pokona drogę 27 km?

Te zadania trzeba rozwiązać z jedną niewiadomą. ;)
Daje najjj .!

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-03-17T14:12:27+01:00
1.
z- wiek syna
y- wiek ojca
z+5+y+5=55 lat
z+y=45
z+4y=45
5z=45
z=9
45-9=36
odp. Syn ma 9lat, a ojciec 36lat.

zad2.
x - wiek ojca
y - wiek syna
x+10+y+10=100
4x(y-10)=x-10
x+y=100-20
4y-40=x-10
x+y=80
4y-x=30


5y=100 /:5
y=20
x+y=80
x+20=80


x=60
y=20

odp. Ociec ma teraz 60 lat, a syna 20lat.

zad.3
Dane:
s - droga = 30 km
t - czas = 1,5 h
v1 - przyrost prędkości = 5 km/h
szukane:
v - prędkość kolarza
t1 - czas jazdy po zwiększeniu prędkości
v = s/t = 30/1,5 = 20 km/h
v1 = 20 + 5 = 25 km/h
t1 = s/v1 = 30/25 = 1,2 h
odpowiedź: Przejedzie w ciągu 1,2 h.

zadanie 4

v = s/t
1m/s = 3,6km/h
1,5m/s = 5,4 km/h
s = 27km

5,4 = 27/t /*t
5,4t = 27/ :5,4
t= 5h

Odp. Pieszy poruszając się z tą samą prędkością, pokona drogę 27 km w 5 godzin.


Naj??