Zad 16 / 53
1 funt to 0,454 kg
kevin arnold z Chicago wazy 75 funtow.
Czy jest ciezszy od ciebie jezeli waze 43 kg
prosze napisac dzialania + tak lub nie. !

zad 17
Drut potrzebny do wyprodukowania jednego spinacza biurowego ma dlugosc 9,3 cm W pudelku miesci sie 275 takich spinaczy Ile metrow drutu potrzeba do ich wyprodukowania ?
napisac dzialanie pisemnne .@

zad 18
Pani wanda kupila 3,5 kg
pomaranczy po 3,20 zl za 1 kg a pani zofia kupila 3,75 kg jablek po 2,50 zl za 1 kg , Ktora z tych pan zaplacila mniej za owoce
dziiallania |!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zad 19 Grubosc wlosa z konskiego ogonu wynosi 0,1 mm grubosc wlosa ludzkiego wynosi 0,05 mm a grubosc nitki pajeczyny 0,005 mm
a ) ile tazy wlos z konskiego ogona jest grubszy niz wlos ludzki
.....................................................................
odpowiedz : .......................................................

b ) Ile razy wlos ludzlo kest grubszy niz nitka pajeczyny ?
.........................................................................
odpowiedz ....................................................

3

Odpowiedzi

2010-03-17T14:54:46+01:00
Zadanie. 16
75 funtów × 0,454kg = 34,05kg

43kg - 34,05kg = 8,95kg

Jestem cięższy o 8,95kg.

zadanie. 17
9,3cm × 275 = 2557,5cm
2557,5cm = 25,575m

Potrzeba 25,575m drutu.

zadanie. 18
P. Wanda - 3,5kg × 3,2zł = 11,2zł

P. Zofia - 3,75kg × 2,5zł = 9,37zł

Mniej za owoce zapłaciła pani Zofia.

zadanie 19.
a) 0,1mm : 0,05mm = 2

Włos z końskiego ogona jest dwa razy cięższy od włosa ludzkiego.

b) 0,05mm : 0,005mm = 100

Włos ludzki jest 100 razy cięższy od nitki z pajęczyny.
17 4 17
2010-03-17T14:54:46+01:00
16/53
75*0.454=34.05
Kevin nie jest cięższy od Ciebie
17.
9.3 cm * 275=2557.5 cm
2557.5 cm = 25m 57cm 5mm
18.
Pani Wanda
3.20 zł*3,5 kg=11.2 zł
Pani Zofia
3.75 kg *2.5 zł= 9.375zł
Mniej za owoce zapłaciła pani Zofia
19.
a)0.1mm : 0.05mm= 2
Włos z końskiego jest 2 razy grubszy niż włos ludzki
b)0.05:0.005=10
włos ludzki jest 10 razy grubszy od nitki pajęczyny
4 3 4
2010-03-17T15:01:38+01:00
Zad.16
1 funt = 0,454 kg
kevin =75 funtow.
Ty= 43 kg

Kevin : 75 * 0,454 = 34,05kg

43kg - 34,05kg = 8,95kg

Odp: Nie Kevin jest lżejszy o 8,95kg.

zad.17
spinacza biurowego = 9,3 cm
ilosć spinaczy w pudełku = 275

9,3 * 275 = 2557,5 ≈ 2557
2557 : 100 = 25,57

Odp: Do wykonania spinaczy potrzeba 25,57m drutu .

zad.18

Pani wanda = 3,5 kg pomaranczy po 3,20 zl
pani zofia =3,75 kg jablek po 2,50 zl,

PW = 3,5 * 3,20zł = 11,20 zł
PZ = 3,75 * 2,50zł = 9,37

11,20 - 9,37 = 1,83zł

Odp: Mniej zapłaciła pani Zofia o 1,83 zł.

zad.19
a)0.1mm : 0.05mm = 2
Włos z końskiego jest 2 razy grubszy od włosa ludzkiego.

b)0.05mm : 0.005mm = 10
włos ludzki jest 10 razy grubszy od nitki pajęczyny


Mam nadzieję, że pomogłam :)
5 3 5