Zadanie tekstowe proste
rodzina kowalskich jedzie z ciechanowa do poznania samochodem ktorego srednie zużycie paliwa wynosi 3,5 litra na 100 km litr benzyny kosztuje 4,80 odlległosc z ciechanowa do poznania wynosi 300 km oblicz ile zapłacą za benzynę panstwo kowalscy zapisz wszystkie obliczenia

3

Odpowiedzi

2010-03-17T15:02:03+01:00
3,5 l na 100km za 4,8
*3 (wszystkie parametry )
10,5 l na 300 km za 14,4
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-17T15:02:50+01:00
3,5 l X 4,80 zł = 16,80 zł
100 km X 3 = 300 km
16,80 X 3 = 50,40 zł

Pozdrawiam :)
1 5 1
2010-03-17T15:04:14+01:00
3,5 l - 100 km
x l - 300 km

x= (300*3,5)/100
x= 1050/100
x=10,5 ← ilość potrzebnej benzyny

Jeżeli za 1l trzeba zapłacić 4,80 zł to:
10,5*4,8=50,4 zł

Za benzynę trzeba zapłacić 50,40 zł.

:)
1 5 1