Ile złotych kieszonkowego po podwyżce beddzie dostawać kasia ?.
Jezeli podwyzka wynosi 2.50 zł i w ciągu 4 miesiecy bedzie dostawać tyle samo pieniędzy ile przed tem w ciągu 5 lat .
( prosze o obliczenia w postaci równań powinno wyjść 12.50 zł ! )

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-17T15:08:01+01:00
X-początkowe kieszonkowe Kasi
x+2,50-kieszonkowe Kasi po podwyżce
4(x+2,5)=5x
4x+10=5x
4x-5x=-10
x=10
5*10=50
12,5*4=50
2010-03-17T15:08:42+01:00
Ile złotych kieszonkowego po podwyżce beddzie dostawać kasia ?.
Jezeli podwyzka wynosi 2.50 zł i w ciągu 4 miesiecy bedzie dostawać tyle samopieniędzy ile przed tem w ciągu 5 lat .
( prosze o obliczenia w postaci równań powinno wyjść 12.50 zł ! )
(x+2,5)*4=5*12
4x+10=60
4x=60-10
4x=50 /:4
x=12,50zł
2010-03-17T15:09:02+01:00
W ciągu 5 miesięcy nie lat :-)

x- kieszonkowe przed podwyżką
5x = 4(x+2,5)
5x = 4x +10
5x - 4x = 10
x = 10
10+2,5 = 12,5