Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-26T17:19:22+01:00
20-11,25=8,75 <- tyle zaplacila Ewa

a teraz proporcja
0,7-------x
1-------3,5
x=3,5*0,7=2,45 <- tyle ewa zaplacila za 0,7 dag jabłkek

70 dag=0,7kg

i teraz 8,75-2,45=6,3zł

i znowu proporcja
6,30-------x
4,20------1
x=6,30/4,20=1,5

odp. ewa kupila 1,5 kg sliwek
1 5 1