Czterosobowa rodzina państwa Nowaków( rodzice i dwoje dzieci), mieszkających w Gdańsku, zamierza latem zwiedzić piękny Kraków. Mają do wyboru: albo podróż samochodem, albo pociągiem.
Na podstawie poniższych informacji oceń, który sposób podróżowania jest korzystniejszy finansowo.
Podaj obliczenia.

Odległość drogowa Gdańsk-Kraków 580km
- cena 1 litra benzyny 3,35 zł
- samochód spala średnio 7 litrów na 100km

Pociąg pospieszny II klasa Gdańsk-Kraków:
-bilet normalny-51,30zł
- bilet ulgowy- -50% ceny blietu normalnego

Obliczenia________________________________________________________
_________________________________________________________________

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-17T15:36:48+01:00
Samochód : 7 litrow na 100km

Droga - 580km

7*5.8 = 40.6l
40.6*3.35 = 136.01zl

Pociag - 2 bilety normalne 2 ulgowe

51.30zl * 0.50 = 25.65zl

Calosc = 51.30zl *2 + 25.65zl *2 = 102.60zl + 51.30zl = 103.90zl


Odp. Tansza podroz to podroz pociagiem.
czy 102 dodać 51 to 103?