176. Ola z Gdyni, Monika z Gdańska i Kasia z Wrocławia są przyjaciółkami. Często rozmawiają ze sobą
telefonicznie. Oblicz koszt rozmów:
a. Oli z Moniką w piątek w godzinach 19:35 - 20:05
b. Moniki z Kasią w czwartek w godzinach 17:48 -18:06

Tabelka do zadania w załączniku

obl____________________________________________________________
_____________________________________________________________

2

Odpowiedzi

2010-03-17T15:46:09+01:00
A)30 minut po 70 gr za 3 minuty daje 7 zł
b)12 minut po 40 gr za minutę = 4,8 zł
6 minut po 26 gr za minutę = 1,56 zł
4,8+1,56=6,36zł

12 2 12
2010-03-17T15:52:01+01:00
A) Ola z Moniką: 30min/3min=10min
10min*0,7gr= 7zł
Odp. Ola z Moniką płaca za połączenie 7złotych.

b)Monika z Kasią: 12*0,4gr=4,8 zł ; 6*0,26gr=1,56 zł 4,8zł+1,56zł=6,36zł
Odp. Monika z Kasią za swoją rozmowę płacą 6,36zł.
12 3 12