Krzyś postanowił,że będzie czytał po 40 stron książki dziennie. Niestety, czytał tylko 30 stron dziennie i przeczytanie całej książki zabrało mu 3 dni więcej, niż planował. W ciągu ilu dni Krzyś przeczytał całą książkę? Ile stron liczyła owa lektura ?

Proszę o bardzo szybką odpowiedź , potrzebuję ją na teraz .!
Daje 20 pkt ; ** czekam .

2

Odpowiedzi

2010-03-17T15:46:53+01:00
X-ilość dni w ciągu których przeczytał książkę
40x-ilość przeczytanych stron
x+3-ilość dni faktyczna
(x+3)30=30x+90-ilość stron

40x=30x+90
10x=90|:10
x=9

40*9=360
30*9=270
9+3=12

odp. 12 dni czytał 360 stron.
24 3 24
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-17T15:52:24+01:00
X - liczba dni w których planował przeczytać książkę ( po 40 stron)
(x+3) liczba dni w których przeczytał książką ( po 30 stron)

40x=30(x+3)
40x=30x+90
40x-30x=90
10x=90
x=90:10
x=9 dni

(x+3)=(9+3)=12 dni
Ilość stron 12dni*30stron=360 stron
lub 9 dni*40stron=360 stron.
Odp.
Krzyś przeczytał książkę, która liczyła 360 stron w ciągu 12 dni.
pozdrawiam:)

43 4 43