Jak wyliczyć takie zadanie, trudno to napisać wzorami więc opisz słownie

Pierwiastek pod pierwiastkiem 2- pierwiastek z 3 (tak że 2 jest pod 1 pierwiastkiem a 3 pod 2 pierwiastkami) razy pierwiastek pod pierwiastkiem 2 + pierwiastek z 3 (taka sama sytuacja 2 jest pod 1 pierwiastkiem a 2 pod dwóma) trzeba to wyliczyć ze wzoru skróconego mnożenia

2

Odpowiedzi

2009-10-26T17:31:08+01:00
Wyjdzie -1 bo pierwiastek z dwóch to 2 i pierwiastek z trzech to 3
więc 2-1=-1 ;D

jeśli dobrze zrozumiałam
2009-10-26T17:34:06+01:00
Ze wzoru a²+b²= (a-b)(a+b)
rozwiązanie będzie takie:
Pierwiastek pod pierwiastkiem 2- pierwiastek z 3 razy pierwiastek pod pierwiastkiem 2 + pierwiastek 3= pierwiastek i pod pierwiastkiem całe wyrażenie: (2-√3)(2+√3)= pierwiastek i pod pierwiastkiem: 4+3=√12=2√3