Odpowiedzi

2010-03-17T16:13:31+01:00
2100*135% =2835
2835*75%=2126,25
ODP: Cena telewizora wynosi 2126,25zł
2010-03-17T16:14:41+01:00
W sklepie z agd,telewizor kosztuje 2100zł podwyższono jego cenę o 35%.Potem zmniejszono o 25% . Ile kosztuje telewizor po obliczeniu podwyżki i obniżki?

35%=0,35
25%=0,25
35% z 2100 to 0,35*2100=735
po podwyżce: 2100+735=2835

następnie cenę 2835 obniżono o 25%
25% z 2835 to 0,25*2835=708,75
2835-708,75=2126,25

po podwyżce i obniżce cenowej telewizor kosztuje 2126,25 zł.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-17T16:16:21+01:00
Cena telewizora 2100 zł
Podwyżka 2100+35%*2100=2100+0,35*2100=2100+735=2 835 zł
Obniżka 2835-25%*2835=2835-0,25*2835=2835-708,75=2126,25 zł
Odp.
Po podwyżce telewizor kosztował 2835 zł, a po obniżce 2126,25zł.
pozdrawiam:)