Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-17T16:26:42+01:00
A) 2(x+3)=2x+6
bierzesz 2 sprzed nawiasu, i mnożysz przez nią obydwie liczby z nawiasu :D
b) 5(3X-1)=15x-5
tak samo. 5*3x= 15x i 5*(-1)=-5
C) (-4)*(2a-b)=-8a+4b
d) -2(-4b+3)=8b-6
e) (a+b)*(-4)=-4a-4b
f) (4-5x+6y)*3=12-15x+18y
g) -3(3x-2)=-9x+6
h) -1(3x-y+2)=-3x+y-2
1 5 1
2010-03-17T16:28:23+01:00
A) 2(x+3)=2x +6
b) 5(3X-1)= 15x-5
C) (-4)*(2a-b)=-8a+4b
d) -2(-4b+3)= 8b-6
e) (a+b)*(-4)= -4a-4b
f) (4-5x+6y)*3=12-15x+18y
g) -3(3x-2)= -9x+6
h) -1(3x-y+2)= -3x+y-2
musisz pozbyc się nawiazów więc każdą liczbę w nawiasie przemnażasz przed tą co jest przed nawiasem. :)