ROZWIĄZYWANIE ROWNAN . ZADANIA TEKSTOWE

1.Na siedemdziesiate urodziny dziadka Eugeniusza przyjechalo 48 osob. wsrod gosci bylo 3 razy wiecej dzieci niz doroslych . ile bylo dzieci a ilu bylo dorolsych ?

2.Kapelusz z piorkiem kosztuje 110 zł. Kapelusz jest drozszy od piorka o 100 zł. ile kosztuje kapelusz a ile piorko?

3. Zegar z kukułką wazy 5,5 kg. kukulka jest o 5 kg lzejsza od zegara. ile wazy zegar , a ile kukulka?

4.Pani Kowalska zarabia miesiecznie o 200 zl wiecej od pana kowalskiego. w ciagu roku oboje razem zarobili 48 tys. zl. jakie jest miesiecznie wynagrodzenie pani kowalskiej a jakie pana kowalskiego?

2

Odpowiedzi

2010-03-17T16:32:13+01:00
Zadanie1 48:3
zad2
kapelusz z piorkeim-
piorka-?
cena piorka to 110-100=10 zl-piorka
kapelusz kosztuje 10zl
zad3
zegar wazy 0,5kg a kukułka 5kg
zad4
sory tu nie wiem
2010-03-17T16:35:17+01:00
1.Na siedemdziesiate urodziny dziadka Eugeniusza przyjechalo 48 osob. wsrod gosci bylo 3 razy wiecej dzieci niz doroslych . ile bylo dzieci a ilu bylo dorolsych ?
3x = dzieci
x = dorosli
3x+x=4x
4x=48 /:4
x=12
3*x=3*12=36
ODP: Dorosli 12 a dzieci 36
2.Kapelusz z piorkiem kosztuje 110 zł. Kapelusz jest drozszy od piorka o 100 zł. ile kosztuje kapelusz a ile piorko?
x+100=110
x=110-100
x=10
ODP: Kapelusz 100 zl piorko 10 zl.
3. Zegar z kukułką wazy 5,5 kg. kukulka jest o 5 kg lzejsza od zegara. ile wazy zegar , a ile kukulka?
x+5=5,5
x=5,5-5
x=0,5
ODP: Zegar wazy 5 kg a kukulka 0,5 kg
4.Pani Kowalska zarabia miesiecznie o 200 zl wiecej od pana kowalskiego. w ciagu roku oboje razem zarobili 48 tys. zl. jakie jest miesiecznie wynagrodzenie pani kowalskiej a jakie pana kowalskiego?
12*(x+200+x)=48000 /:12
2x+200=4000
2x=4000-200
2x=3800 /:2
x=1900
x+200=1900+200=2100
ODP: Pan Kowalski 1900 a pani Kowalska 2100.